zondag 24 mei 2015

De schildwachtklierprocedure

In het ziekenhuis is me geadviseerd niet te veel op internet te kijken. Hier is de kans op onjuiste informatie groot en door verschillende fora zou je wel eens meer van slag kunnen raken dan noodzakelijk is. Daarom heb ik allerlei foldertjes en een "behandelwijzer borstaandoeningen" (hoe verzinnen ze het..?) gekregen.

In de "behandelwijze borstaandoeningen", met andere woorden het voorlichtingsblaadje over borstkanker, staat uitgebreid de zogenaamde schildwachtklierprocedure beschreven. Dit is de operatie die ik woensdag moet ondergaan. De informatie op zich is goed en duidelijk. Ik zal wat met jullie delen.



In de oksel zitten lymfeklieren. Deze fungeren als een soort filter waarin afvalstoffen van het lichaam en eventueel losgeraakte kankercellen worden opgevangen. Tijdens de operatie woensdag wordt 1 klier verwijderd om onderzocht te worden op kankercellen, de zogenaamde schildwachtklier. Dit is de verbinding van de borst naar de klieren. Als deze "schoon" blijkt te zijn, kan gesteld worden dat de andere klieren ook kankervrij zijn en dus niet verwijderd hoeven te worden.
Op dinsdag wordt de schildwachtklier herkenbaar gemaakt door middel van radioactiviteit die in de buurt van de tumor in de borst wordt gespoten. Na ongeveer twee uur is dit naar de schildwachtklier getransporteerd. Door middel van een r"ontgenfoto wordt de klier zichtbaar gemaakt.
Woensdagmorgen wordt als extra hulpmiddel een blauwe kleurstof ingespoten als extra aanwijzing voor het vinden van de schildwachtklier.

Tot zover hartstikke duidelijk. Maar dan geef ik nog een paar citaten uit dezelfde informatie. Je weet nog wel, de informatie die je beter dan internet kunt lezen omdat internet je met verkeerde info van slag kan laten raken.

"Bij een operatie bestaat altijd de kans op complicaties. Dit kan betekenen dat er bijvoorbeeld een infectie optreedt [...]. Ook kan een nabloeding optreden. Mocht dit het geval zijn, dan kan het zijn dat u opnieuw geopereerd moet worden om de bloeding te stoppen."

"In een enkel geval kan het gebeuren dat de chirurg, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, de schildwachtklier tijdens de operatie niet kan vinden. In dat geval verwijdert hij alle okselklieren."

Uiteraard weet ik ook wel dat er dingen niet kunnen lopen zoals verwacht, maar dat geldt ook bij het in het gips zetten van een gebroken arm of bij willekeurig welke eenvoudige operatie dan ook. Zet dat gewoon in de algemene voorwaarden of zo, maar niet in deze informatie. Ik maak me al druk over het feit of ik wel of geen uitzaaiingen zal hebben, ik wil me niet hier ook nog eens druk over hoeven te maken.

Ook zoiets. Zowel de chirurg als de mammacareverpleegkundige gaven aan dat er geen enkele indicatie is dat er uitzaaiingen zouden zijn. Ik was dus ook heel positief over deze operatie. Lees ik vervolgens in 1 van de folders dat er in 40% van de verwijderde schildwachtklieren kankercellen wordt gevonden. In meer dan de helft dus niet, maar toch vind ik dat een minder optimistisch beeld dan mij is voorgeschoteld. Ik had deze informatie graag face to face gehoord en niet willen lezen in een foldertje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten